Belg rijdt langer met zijn auto: gemiddelde leeftijd bereikt 10 jaar
Auto5 ziet vraag naar onderhoud door veroudering stijgen
11 december 2024
Het Belgische wagenpark wordt alsmaar ouder, met een gemiddelde leeftijd die richting de 10 jaar gaat. Ondanks strenge milieunormen, lage-emissiezones en belastingvoordelen om oude auto’s van de weg te halen, kiezen Belgen er massaal voor om langer door te rijden met hun huidige auto. De verkoop van elektrische auto’s stijgt, maar het zijn vooral bedrijfswagens, terwijl de particuliere markt amper in beweging komt. Voor garagehouders zoals Auto5 betekent dit een complexe uitdaging: zij moeten mee zijn in zowel kennis en expertise in het onderhoud van oudere voertuigen als de fors toegenomen elektronica in auto’s en de nieuwste technologieën voor elektrische en hybride wagens.
Dit blijkt uit trendonderzoek in opdracht van Auto5 door het onderzoeksinstituut GIPA*.
Bijna twee op drie gezinnen in ons land heeft een eigen auto. Dat komt neer op meer dan zes miljoen voertuigen voor zo’n vier miljoen bestuurders. Gemiddeld heeft een Belgisch gezin 1,4 auto’s en dat aantal blijft groeien. Toch laat de algemene doorbraak van elektrische wagens op zich wachten: in de eerste helft van 2024 werden er maar 10.000 van verkocht aan particulieren. Veel Belgen aarzelen om de aanzienlijke investering in een elektrische wagen te maken, mede door onzekerheid over de lange termijn, zoals de evolutie van laadmogelijkheden en bijhorende infrastructuur. Het gevolg? Belgen blijven langer met hun oude auto rijden, ook al gaat dat gepaard met extra kosten voor onderhoud en herstelling.
Sinds de pandemie is het aantal gereden kilometers weer wat toegenomen. Maar de Belg zit, vooral door de forse toename van thuiswerk en aanpassing van de verplastingsgewoontes, nog altijd minder achter het stuur dan vóór corona. De gemiddelde bestuurder legt nu jaarlijks zo’n 12.650 kilometer af. Dieselrijders maken wel langere ritten, met een gemiddelde van 14.400 kilometer per jaar. Terwijl elektrische wagens gemiddeld 11.500 kilometer per jaar rijden en benzineauto’s 11.500 kilometer.
“De vergroening van het wagenpark via elektrificatie zet zich vooral door bij de bedrijfswagens. Veel particulieren stellen de aankoop van een nieuwe elektrische of hybride auto uit. De recente afschaffing van fiscale premies heeft wellicht voor een stijging in de verkoop gezorgd, maar dat is tijdelijk en zal de veroudering van ons wagenpark niet stoppen,” zegt Olivier Renard, woordvoerder van Auto5.
Vraag naar onderhoud piekt
Het gemiddelde voertuig in België heeft 120.000 kilometer op de teller. Dit zorgt voor hogere onderhoudskosten. Daarnaast blijft de technologie in auto’s, zowel fossiel als elektrisch aangedreven, snel evolueren. Dit maakt onderhoud en herstellingen complexer. Deze combinatie van een ouder wagenpark en meer technologie doet de vraag naar onderhoud en herstellingen flink toenemen.
Nood aan geschoolde technici
Daarbij komt dat veel garages kampen met een tekort aan geschoolde technici. De snelle evolutie van zowel elektrische als fossiele technologie maakt specifieke kennis en bijscholing noodzakelijk. “Om al die verschillende systemen en technologieën te onderhouden, moeten onze technici up-to-date blijven. Dit is een stevige uitdaging voor garages als Auto5, die daarom meer investeren rekrutering, opleidingen en specialisaties van het technisch geschoold personeel,” aldus Olivier Renard.
Prijsbewuste consument
De Belg is bovendien steeds prijsbewuster. Een kwart van de automobilisten zoekt naar goedkopere alternatieven of vraagt om korting op het onderhoud, dat de afgelopen jaren duurder werd door inflatie. Ook de nabijheid tot de woonplaats wordt voor de automobilist steeds belangrijker in de keuze voor een garage voor onderhoud of herstelling van de auto. “Ondanks het feit dat de Belg hondstrouw is aan zijn merkgarage (52% van de markt) zien we een verschuiving naar autocenters zoals Auto5 die waarvoor 38% van de automobilisten kiest omdat ze dichterbij liggen, goedkoper en flexibeler zijn dan de merkgarages,” stelt Olivier Renard vast.
Dubbele uitdaging
“Met een gemiddelde autoleeftijd van bijna 10 jaar en 120.000 kilometer op de teller staan wij voor een dubbele uitdaging: meegaan met de technologische evolutie van elektrificatie en elektronica, maar tegelijk performant blijven in het onderhoud van oudere auto’s,” besluit Olivier Renard. “Het behoort echter tot onze missie om beide segmenten optimaal te bedienen en ons flexibel aan te passen aan de veranderende mobiliteitsbehoeften van de Belgische automobilist of ze nu een elektrische of een oudere wagen hebben.”
*De GiPA Driver Survey brengt trends en voorkeuren van Belgische automobilisten in kaart. De onafhankelijke online bevraging werd in februari 2024 uitgevoerd bij 1073 Belgische automobilisten en is representatief op geslacht, leeftijd, beroep en woonplaats. Met aanwezigheid in meer dan 30 landen, is GiPA dé absolute referentie op het gebied van onderzoek naar de automarkt.
Fact sheet:
Fact sheet.pdf
PDF - 283 Kb
Meer informatie: